Antara dua filem Ip Man

Saya telah berkesempatan menonton dua filem terbaru tentang Ip Man, pakar seni beladiri wing chun yang merupakan guru kepada Bruce Lee, The Grandmaster (Wong Kar Wai) dan Ip Man: The Final Fight dalam penerbangan Singapore Airlines ketika pulang ke tanah air.

Ip Man: The Final Fight lakonan Anthony Wong tampil lebih lemah berbanding dua filem yg sebelumnya yang dilakonkan oleh Donnie Yen. Kalau filem pertamanya babak pertarungan menyebabkan semangat kita berapi apabila menontonnya, perasaan itu semakin menurun dan merudum jatuh apabila menonton filem ketiga ini. Cerita yang dikisahkan juga tidak berapa menarik, bagaikan tidak penting untuk dipersembahkan setara dengan kehebatan peribadi sebenar Ip Man.

Hal ini terjadi mungkin kerana saya telah menonton The Grandmaster terlebih dahulu. Tahap filem ini sangat tinggi kalau nak dibandingkan dengan Ip Man: The Final Fight yang barangkali dibuat untuk komersial semata-mata. Mungkin disebabkan ini saya terus memandang rendah terhadap Ip Man: The Final Fight.

The Grandmaster, Wong Kar Wai paparan teliti seni wing chun mengagumkan saya sebagai penonton melalui visual dan gerak perlahan yang bagi saya telah diolah dengan sangat hebat. Rasanya itu memang kepakaran beliau yang pernah mengarah beberapa filem unggul seperti Chungking Express dan In The Mood For Love, di mana filem-filem beliau memang diiktiraf mengandungi nilai yang tinggi terutamanya dari sudut visualnya.

The Grandmaster benar-benar sebuah penghayatan terhadap seni-seni yang berkisar di sekeliling pakar seni beladiri. Seni-seni yang disusun satu-persatu dengan indah dan teratur dibongkar dengan penuh keharmonian.

Segala seni yang tersembunyi di sebalik gerak pantas pertarungan dan kekerasan tumbukan dan tendangan. Seni yang terselindung di dalam hati seperti cinta dan kasih-sayang antara manusia dizahirkan dengan air mata , renungan, sentuhan, bibir dan mata serta kata-kata yang dilafazkan.

Iklim seperti hujan dan salji menyebabkan jiwa jadi lembab dan dingin supaya lembut supaya mudah meresapi emosi dan perasaan yang dipaparkan. Keretapi yang bergerak laju ketika pertarungan sedang berlangsung menyuntik rasa hati-hati dan kegerunan terhadap bahaya yang sering melingkari kehidupan manusia. Segala ini apa-apa yang saya rasa.

Kesimpulannya, saya suka The Grandmaster. Tidak dapat saya bayangkan kalau filem ini ditonton di pawagam.

The Grandmaster (4)
Ip Man: The Final Fight (2.5)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s